Så tar du hand om din uteplats

Ett trevligt sätt att spendera sommarkvällarna kan vara att sitta på sin uteplats eller altandäck. För att en uteplats ska hålla sig så fin som möjligt är det dock bra att tänka på att ta hand om uteplatsen.

Håll rent från ogräs och gör rent ditt trädäck

En uteplats kan tas om hand på olika vis beroende på vad för slags uteplats som det handlar om. Har man en uteplats med stenplattor kan ett bra sätt att se till att uteplatsen håller sig fin vara att hålla borta sådant som gräs och ogräs som växer fram mellan stenplattorna. En uteplats kan så klart även förbättras till sitt utseende genom att man planterar fina blommor och andra växter i anslutningen till den.

Om man istället har ett däck av trä är det istället bra att med jämna mellanrum tvätta trädäcket och även olja in det. Plankorna på ett trädäck ska tvättas av med jämna mellanrum och den rengöringen kan göras med hjälp av en högtryckstvätt. Efter att trädäcket har gjorts rent bör det sedan oljas in med en träolja som skyddar träet mot slitage från väder och vind.

Bra att tänka på vid rengöring och oljning av trädäck

Några saker som är bra att ha i åtanke är att rengöringen med en högtryckstvätt i sig kan slita på trädäcket. Därför kan det vara bra att börja med ett lättare tryck för att sedan öka om det behövs.

Det är även bra att ha i åtanke att inoljningen av uteplatsen bör göras i samband med att man har gjort rent träplankorna. Det kan exempelvis göras inom ett par dagar efter rengöringen. Olja in sitt trädäck bör man även göra åtminstone en gång per säsong för att det ska hålla sig i ett så bra skick som möjligt.