Bygga Altan / Uteplats i Stockholm

En ny altan eller uteplats ger ditt boende en ny dimension och är en given plats för härliga sommardagar. På denna sida berättar vi litet hur vi tänker när det gäller Altanprojekt och vad du bör tänka lite extra på:

Altan / Uteplats

Skillnaden mellan en altan och en balkong är att altanen står uppställd på pelare. Vanligtvis bygger man ett trädäck, som stöttas av pelarna, en liten bit över marknivån. Det är även vanligt att man omsluter altanen med någon form av räcke, för att undvika att någon skulle trilla och skada sig. Om altanen är mer än 50 centimeter över marknivå är det dessutom krav på att ett räcke, som är tillräckligt stabilt och säkert för att skydda mot fall, ska finnas.

Placera din altan smart!

När man planerar inför var man ska placera sin altan finns det flera olika aspekter som är viktiga att tänka på. Önskar man morgonsol eller kvällssol? Är det viktigt att det inte finns för mycket insyn till altanen. Många önskar att både kunna använda sin altan då solen är framme och att den samtidigt är både insynsskyddad och erbjuder en vacker utsikt

Välj rätt material

Det finns flera olika alternativ när det kommer till att välja material för att bygga ett trädäck. Vanligast är att man använder lärk-, ceder- eller tryckimpregnerat trä. När det gäller lärk- och cederträ så har de båda i stort sätt samma egenskaper. Båda är vackra och beständiga träslag som passar perfekt för att bygga ett snyggt trädäck. Om man väljer ett tryckimpregnerat trä så är det alltid billigast samtidigt som det också är mer hållbart är lärk och ceder. Det är dock det minst miljövänliga alternativet då det innehåller kemikalier.

Det är inte ovanligt att man även väljer att rama in altanen. Detta skyddar mot insyn. Blomsterklädda spaljéer, inglasning, markiser, och tak är några alternativ som kan användas som också skyddar mot både väta, kyla och insyn. Det är dock viktig att man vet om man vill göra något av detta redan innan man börjar bygga trädäcket eftersom grunden ska klara av att hålla upp vikten.

Ta hand om din uteplats

Plankorna behöver tvättas regelbundet och det är enklast att göra detta med högtryckstvätt. Man bör dock vara försiktig så att det inte skadar träets fiber om man väljer att tvätta med högtrycksvatten. Inoljning är också väldigt viktigt och det ska ske precis efter det att trädäcket har rengjorts. Det går även att minska underhållet genom att lägga träkomposit som altangolv. Detta kan bli dyrt men det har en mycket hög hållbarhet och eftersom att det då inte kommer kräva årligt arbete kommer kostnaden att jämna ut sig med tiden.

Var smart – Utnyttja Rotavdrag

Rotavdrag gäller vid utbyggnad av huset vilket då också innefattar byggandet av en altan. Skulle altanen vara mer än 60 centimeter hög, eller har ett plank som överstiger 110 centimeter kommer det krävas bygglov. Ett räcke kommer att krävas om en trappa på mer än tre steg ska anslutas till altanen.

Ta en kontakt så ser vi närmare på ditt behov och hur vi kan hjälpa dig med ditt Altanprojekt eller nya uteplats, kom ihåg vi är verksamma i hela Stockholmsregionen.